Het examen

In het examencentrum maakt u eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Het praktijkexamen duurt 45 minuten.

Tijdens het examen wordt een route gereden van ten minste 25 minuten, waarbij u wordt beoordeeld op verkeersdeelneming op de openbare weg. De examinator beoordeelt tijdens de rit ook of u de bromfiets beheerst.

U krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat u kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe u reageert op het overige verkeer en of u de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of u voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

De examinator volgt u op een eigen bromfiets. Uw opleider mag meerijden op een eigen bromfiets.

Bromfiets tijdens het examen

De bromfiets moet zijn voorzien van een geldig Nederlands kenteken, twee spiegels en een L-bord dat goed leesbaar aan de achterzijde is aangebracht. Verder moet hij technisch in goede staat verkeren.

De bij het bromfietsexamen gebruikte communicatieapparatuur wordt door het CBR ter beschikking gesteld.

U mag niet op een snorfiets op examen. Met het bromfietsrijbewijs kunt u vervolgens wel snorfiets rijden.

Kleding

U bent natuurlijk verplicht om een goedgekeurde bromfietshelm te dragen.

Verder adviseert het CBR u om tijdens het examen goede kleding te dragen. Denk daarbij aan handschoenen die uw handen en polsen goed bedekken en aan hoge schoenen of laarzen die uw enkels bedekken. Daarnaast is het aan te raden dat de jas uw bovenarmen bedekt en de broek uw benen.

De kleding moet u beschermen als u valt of bijvoorbeeld de hete uitlaat van de bromfiets raakt. Ook moet de kleding u goed beschermen tegen de weersomstandigheden.

rijbewijs

IN DE SPOTLIGHT

  • Verkeersschool Voskamp
  • VDR Verkeersopleidingen
  • Unique Driving
  • Rijschool Leo Prins