Bromfiets

Voor het halen van uw bromfietsrijbewijs (categorie AM) moet u na het theorie-examen ook slagen voor een praktijkexamen. Het praktijkexamen is ingevoerd om het aantal ongelukken met bromfietsers te verminderen en de veiligheid te vergroten.

Als u een rijbewijs voor de categorie A of B hebt mag u bromfiets rijden. U hoeft dan niet op examen. Heeft u nog geen ander rijbewijs dan kunt u vanaf uw 16e jaar op examen.

Er is een apart praktijkexamen voor brommobielen.

Rijbewijs AM

Vanaf uw zestiende verjaardag mag u met een bromfiets, snorfiets of brommobiel rijden. Een rijbewijs AM is dan wel verplicht. Zo'n rijbewijs heeft u voor het leven. Maar u moet er wel eerst de benodigde examens voor behalen.

U kunt theorie-examen doen vanaf 15,5 jaar. Enkele maanden daarvoor kunt u al wel een examendatum reserveren.

Daarnaast moet u het praktijkexamen bromfiets (of het aparte praktijkexamen voor brommobiel) behalen.

Zware overtredingen op de bromfiets tellen ook mee voor het beginnersrijbewijs.

Vrijstelling

Als u al een geldig Nederlands autorijbewijs (categorie B) of motorrijbewijs (categorie A) heeft, hoeft u geen apart rijbewijs AM te hebben. U moet dat auto- of motorrijbewijs wel bij u hebben als u met een bromfiets, snorfiets of brommobiel rijdt.

Als het rijbewijs A of B om medische redenen niet langer geldig is bestaat de mogelijkheid om in het bezit te blijven of te komen van een rijbewijs AM. Hiermee kan men een brommobiel (blijven) besturen. Informatie hierover geeft de afdeling Burgerzaken van de gemeente.

rijbewijs

IN DE SPOTLIGHT

  • Autorijschool Wilan
  • Rijschool Leo Prins
  • Verkeersschool Trilling B.V.
  • Autorijschool Sandra