Drie motorrijbewijzen

Vanaf 19 januari 2013 zijn er 3 verschillende categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Het type rijbewijs dat u kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor, uw leeftijd en ervaring.

A1 is voor de lichtste motor. Vanaf 18 jaar mag u hiervoor examen doen (vanaf 17 jaar praktijkles). U moet dan zowel een theorie- als praktijkexamen afleggen. Het praktijkexamen bestaat uit een onderdeel voertuigbeheersing en een onderdeel verkeersdeelneming.

A2 is voor de middelzware motor. Vanaf 20 jaar mag u hiervoor praktijkexamen doen. Mits u minstens 2 jaar rijbewijs A1 heeft.

A is voor de zware motor. Vanaf 22 jaar mag u hiervoor praktijkexamen doen. Mits u minstens 2 jaar rijbewijs A2 heeft. Heeft u geen rijbewijs A2? Dan moet u minstens 24 jaar zijn. U moet dan een theorie- en praktijkexamen doen. Het praktijkexamen bestaat in dat geval uit een examen voertuigbeheersing en een examen verkeersdeelneming.

Bent u jonger dan 24 jaar?

Dan begint u altijd met het lichtste rijbewijstype: A1. Voordat u praktijkexamen mag doen voor het middelzware type motor (rijbewijs A2) moet u minstens 2 jaar in het bezit zijn van A1. U kunt een praktijkexamen doen voor type A, als u minstens 2 jaar in het bezit bent van A2. Dit A-examen bestaat dan alleen uit een praktijkexamen verkeersdeelneming.

Bent u 24 jaar of ouder?

Dan kunt u direct opgaan voor rijbewijs A. U hoeft niet eerst A1 en A2 te halen.

Geldigheid

De rijbewijzen A1, A2 en A zijn allemaal 10 jaar geldig.

 

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu

rijbewijs

IN DE SPOTLIGHT

  • Verkeersschool van Vugt B.V.
  • VDR Verkeersopleidingen
  • VRC Rijopleidingen
  • Unique Driving